SPA

SPA

Ett spa är en plats där du kan få en rad olika avslappnande behandlingar. Ofta inkluderar dessa varma bad och annat där vattnet är ett framträdande element. Själva ordet kommer från en ort i Belgien vid namn Spa, vilken var den plats där de första kända kurorterna uppstod. Ibland påstås det att begreppet spa är en förkortning av “salus per aquam”, ett latinskt uttryck som kan översättas till “hälsa genom vatten”. Vissa hävdar dock att detta inte stämmer utan att det är en akronym som har konstruerats i efterhand.

Begreppet spa är en förkortning av “salus per aquam”, ett latinskt uttryck som kan översättas till “hälsa genom vatten”.

Den internationella organisationen The International Spa Association definierar begreppet som en plats avsedd för att förbättra det övergripande välbefinnandet genom en variation av professionella tjänster som uppmuntrar förnyandet av såväl sinne som kropp och själ. Det rör sig alltså om en väldigt bred och något luddig definition som är tänkt att inkludera alla olika typer av spaanläggningar. Dagsspa, destionationsspa, medicinskt spa, spahotell och spakryssning är några exempel på spaanläggningar.

Massage den vanligaste behandligen

Vilka behandlingar erbjuds då på de olika spaanläggningarna? En av de absolut vanligaste spabehandlingarna är massagen. Under tusentals år har vi masserat varandra och en massage ger dig flera hälsofördelar. Andra populära spabehandlingar inkluderar ansiktsbehandlingar samt kroppsbehandlingar som till exempel kroppsinpackningar och saltskrubbingar. Många spaanläggningar har också en särskild nagelsalong som erbjuder manikyrer och pedikyrer.

Utöver de grundläggande spabehandlingarna, finns det också olika typer av massager som till exempel thai massage,massage med heta stenar och zonterapi. Det kan vara en bra idé att komma i god tid till din spabehandling, gärna en kvart innan din behandling är planerad att börja. På så vis har du gott om tid att checka in, byta om till badrock eller annan avslappnande klädsel och börja slappna av. Oavsett om det är höst, vinter, vår eller sommar är det aldrig fel att unna sig själv en möjlighet att slappna av på ett spa!