Spel och shopping på internet

Idag kan du göra det mesta via internet: läsa tidningen, utföra bankärenden, spela spel och shoppa. Nätshoppingen fortsätter att öka i omsättning för varje år och de produkter och tjänster du inte kan köpa via nätet är numera få. Du kan köpa allt från böcker till mobiltelefoner, hemelektronik, leksaker, kontorsmaterial, blommor, upplevelser, mat, kläder, skor och skönhetsprodukter på nätet. Du behöver inte ens hålla dig inom landets gränser utan kan handla från företag över hela världen, medan du befinner dig i hemmets trygga vrå. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på när du ägnar dig åt shopping på internet:

  • Kolla upp de företag du har tänkt handla av, för att säkerställa att de är seriösa. Läs recensioner av sajten och kontrollera att tidigare kunder har varit nöjda.
  • Se till att betalningsprocessen är säker. Försök att undvika butiker på nätet som kräver betalning i förskott eller direktbetalning. Handla heller med kreditkort eller faktura.
  • Tänk på att avgifter kan tillkomma, som till exempel fraktavgift. Om du handlar från ett land utanför EU kan det också vara så att moms och tullavgifter tillkommer.
  • Genom att handla inom EU är du skyddad av olika regler och lagar som är till för att skydda konsumenter. Dessa ger dig bland annat ångerrätt.

Nöjen på internet

Det finns många sajter på nätet som låter dig spela roliga spel direkt i webbläsaren. Dessa är ofta små arkadliknande spel, inte sällan plattformsspel där du ska ta dig igenom en hinderbana för att komma vidare till nästa bana. Det kan också röra sig om bilspel och andra typer av spel. Du styr vanligtvis med hjälp av datormusen och tangentbordet, eller med hjälp av kontroller på skärmen. Andra vanliga spel på internet är olika former av pusselspel som exempelvis sudoku samt brädspel, kortspel och diverse casinospel.